- Αρχική
- Η Εταιρεία
- Υπηρεσίες
- Κατ' Οίκον Ανάλυση
- Chem-Zine
- Πελάτης
- ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ
- Blog
Τα πρόσθετα είναι χημικές ουσίες, άλλοτε φυσικές και άλλοτε τεχνητές, που όλοι μας καταναλώνουμε καθημερινά μέσω των τροφίμων. Μπορούν να αποτελέσουν όμως απειλή για την υγεία μας ή είναι απαραίτητα για την διαφύλαξή της;
Σαν πρόσθετα χαρακτηρίζονται όλες οι χημικές ουσίες οι οποίες προστίθενται στα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής μέχρις ότου φτάσουν στον καταναλωτή, με σκοπό να βελτιώσουν την διάρκεια ζωής του τροφίμου, αλλά και τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά (γεύση, οσμή, υφή). Οι ουσίες αυτές χαρακτηρίζονται με έναν κωδικό Ε και έναν αριθμό, και είναι απαραίτητο να αναγράφονται πάνω στη συσκευασία του τροφίμου. Κάποια από τα πρόσθετα παρουσιάζονται παρακάτω:
Η καλλιέργεια της ρίγανης αποτελεί από τις εναλλακτικές καλλιέργειες που πλέον έχει πάρει το ρόλο που της αξίζει στη σύγχρονη γεωργία. Με κόστος περίπου τα 400 ευρώ ανά στρέμμα θεωρείται από τις πλέον κερδοφόρες στο χώρο της καλλιέργειας αρωματικών φυτών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μπαχαρικό ή αρωματικό αλλά και ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία τροφίμων και φαρμάκων. Πολύ σημαντικό και το αιθέριο έλαιο της το οποίο σήμερα πωλείται σε ικανοποιητική τιμή.
Η πιο όμορφη περίοδος της ζωής μας γυναίκας είναι η διάρκεια της εγκυμοσύνης της και μετέπειτα η ανατροφή του παιδιού, η οποία απαιτεί την προσοχή και των δυο γονιών. Η νέα μητέρα προσπαθεί από την πρώτη κιόλας στιγμή να προσφέρει ότι καλύτερο μπορεί στο μωρό της, μέσω του θηλασμού, χωρίς όμως να είναι πλήρως ενημερωμένη για τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του μητρικού γάλακτος.
Μεγάλα φορτία με αυγά έχουν κατασχεθεί στην Ευρώπη μετά την ανίχνευση μεγάλων περιεκτικοτήτων fipronil. Οι περιεκτικότητες που ανιχνεύτηκαν σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία κυμαίνονταν μεταξύ 0.0031 και 1.2 mg/kg, όταν η Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Κανονισμός 396/2005) έχει θέσει ως όριο για τη συγκεκριμένη δραστική ουσία στα αυγά τα 0.005 mg/kg. Η συγκεκριμένη ουσία έχει ευρεία χρήση ως φυτοφάρμακο για την καλλιέργεια ρυζιού, δημητριακών, εσπεριδοειδών και άλλων, αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν εισέλθει μέσω της τροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Για παράδειγμα ένα παιδί που ζυγίζει περίπου 16 κιλά μπορεί να κινδυνέψει καταναλώνοντας μόνο δύο αυγά.
Οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να λαμβάνουμε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτική αξία, όπως λαχανικά, κρέας, όσπρια και φρούτα. Γνωρίζετε όμως ότι όσα περισσότερα στάδια επεξεργασίας έχει περάσει ένα τρόφιμο, μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας, τόσο μεγαλύτερη απώλεια βιταμινών παρουσιάζει;
Παρακάτω παρουσιάζονται τα πιο κρίσιμα στάδια τα οποία επιδρούν στην περιεκτικότητα του τροφίμου σε βιταμίνες:
Κλειστά
Δωρεάν παραλαβή δείγματων
από όλη την Ελλάδα
----------------------
Πακέτα Χημικών Αναλύσεων