- Αρχική
- Η Εταιρεία
- Υπηρεσίες
- Κατ' Οίκον Ανάλυση
- Chem-Zine
- Πελάτης
- ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ
- Blog
Το εξασθενές χρώμιο έχει μπει στη ζωή μας μετά την ανίχνευση του σε διάφορα πόσιμα νερά σε όλη την ελληνική επικράτεια. Με μεγάλη αγωνία ζούνε οι κάτοικοι γύρω από τον Ασωπό στη Βοιωτία, οι κάτοικοι στο Αλεποχώρι, στο Δήμο Μεσσαπίας στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η νομοθεσία αναφέρει μέγιστη περιεκτικότητα ολικού και όχι εξασθενούς χρωμίου τα 50 μg/L. Πρόσφατα όμως έχουν υπάρξει διαφοροποιήσεις ώστε να συμπεριληφθεί και το εξασθενές χρώμιο με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή του Ασωπού στη Βοιωτία στα όρια με το νομό Αττικής. Τι είναι όμως το εξασθενές χρώμιο;
Η ποιότητα του νερού είναι υψίστης σημασίας καθώς έχει άμεση σχέση με την υγεία μας. Ας δούμε όμως την ποιότητα του νερού σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έτσι όπως έχει καταγραφεί από την προσωπική μας εμπειρία.
1. Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Η πρωτεύουσα και η συμπρωτεύουσα πίνουν ιδιαίτερα ποιοτικό νερό, με εξαίρεση τις αυξημένες περιεκτικότητες υπολειμματικού χλωρίου σε ορισμένες περιοχές και την αλατότητα σε ορισμένες άλλες κυρίως παραθαλάσσιες περιοχές.
Ο χρόνος φύλαξης μιας ανοιχτής κονσέρβας στο ψυγείο αποτελεί σημαντικό ερώτημα για τους καταναλωτές καθώς από τη μία αλλοιώνει το προϊόν και από την άλλη αυξάνει το οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς αν η ανοιχτή κονσέρβα δεν καταναλωθεί άμεσα θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στα σκουπίδια.
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έδωσε η μελέτη των Επιστημονικών Υπεύθυνων του Γενικού Χημείου Έρευνας και Αναλύσεων, Πασιά Ιωάννη και Καλομοίρας Ραπτοπούλου, η οποία αφορούσε το χρόνο φύλαξης μιας ανοιχτής κονσέρβας στο ψυγείο και η οποία δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό με κριτές «Food Chemistry». Στη συγκεκριμένη εργασία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μελετήθηκε η επίδραση του χρόνου φύλαξης στο ψυγείο διαφόρων ανοιχτών κονσερβοποιημένων τροφίμων, όπως καλαμπόκι, τόνος, φασόλια και άλλα τρόφιμα.
Το μέλι είναι φυσικό προϊόν το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντικό σε αντικατάσταση της ζάχαρης. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ευεργετική, αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική του δράση. Τα παιδιά πάνω από την ηλικία των 5 ετών θα πρέπει απαραίτητα να εισάγουν το μέλι στην καθημερινή τους διατροφή σε συνεννόηση πάντα με τον παιδίατρο. Εμείς όμως σήμερα θα αναφερθούμε στους κινδύνους που διατρέχουν τα μικρά παιδιά και κυρίως τα βρέφη από την κατανάλωση μελιού.
Το μέλι έχει γνωστή αντιμικροβιακή δράση που οφείλεται αφενός στο υπεροξείδιο του υδρογόνου και αφετέρου στην παρουσία διαφόρων άλλων παραγόντων όπως η ντιφενσίνη. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου παράγεται ως εξής: το μέλι περιέχει ένα ένζυμο που αποκαλείται οξειδάση της γλυκόζης και η οποία διασπά τη γλυκόζη παράγοντας μεταξύ των άλλων και υπεροξείδιο του υδρογόνου. Όλο και περισσότεροι μελισσοκόμοι στρέφουν την προσοχή τους στον προσδιορισμό της περιεκτικότητας του δικού τους μελιού σε υπεροξείδιο του υδρογόνου καθώς με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουν την αντιμικροβιακή του δράση αυξάνοντας την τιμή πώλησης του τελικού προϊόντος.
Κλειστά
Δωρεάν παραλαβή δείγματων
από όλη την Ελλάδα
----------------------
Πακέτα Χημικών Αναλύσεων