fbpx

Keep in Touch

Have a suggestion, comment, or question? Drop us a line and we'll reply you soon!

Email

hi@isotope-g5.com

Phone

+1-222-333555777

Address

Isotope Building, 88, USA

Η μερίδα αναφοράς ενός τρόφιμου δηλώνει την απαιτούμενη ποσότητα που συστήνεται για ημερήσια κατανάλωση από τον μέσο ενήλικα. Ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 απαιτεί:

  1. να είναι εύκολα αναγνωρίσιμες οι μερίδες από τον καταναλωτή.
  2. να ποσοτικοποιείται στην ετικέτα η χρησιμοποιούμενη μερίδα.
  3. να δηλώνεται ο αριθμός των μερίδων ή μονάδων, που περιέχονται στη συσκευασία.

Γιατί όμως είναι σημαντική η αναγραφή του;

Η αναγραφή της μερίδας αναφοράς ενός τρόφιμου είναι απαραίτητη γιατί με αυτόν τον τρόπο παρέχεται στον καταναλωτή η πληροφορία της ποσότητας που συστήνεται για κατανάλωση από το συγκεκριμένο τρόφιμο. Αυτό βοηθάει τον καταναλωτή ώστε μέσα στην ημέρα να ακολουθεί ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Αν για παράδειγμα η μερίδα αναφοράς είναι 20 γραμμάρια και ο καταναλωτής λάβει ποσότητα 100 γραμμάρια, τότε από το συγκεκριμένο τρόφιμο έχει λάβει ενέργεια πενταπλάσια από την απαιτούμενη με αποτέλεσμα την μη ισορροπημένη διατροφή. Επίσης με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η αποφυγή παραπλάνησης του καταναλωτή για υπερκατανάλωση ενός τρόφιμου. Για παράδειγμα όλοι γνωρίζουμε τη θρεπτική αξία του ελαιόλαδου, αλλά αν κατευθύνουμε τον καταναλωτή αντί για 20 γραμμάρια να λαμβάνει 100 γραμμάρια τον οδηγούμε σε λήψη επιπλέον λιπαρών από την απαιτούμενη ποσότητα.

Ποιες άλλες πληροφορίες σχετικά με τη μερίδα αναφοράς πρέπει να παρέχονται στην ετικέτα;

Στην ετικέτα ενός τρόφιμου θα πρέπει επίσης αν αναγράφονται οι μερίδες ανά περιέκτη. Για παράδειγμα αν ένα μπισκότο έχει μερίδα αναφοράς 20 γραμμάρια και η συσκευασία έχει καθαρό βάρος 200 γραμμάρια τότε πρέπει να αναγράφουμε τον αριθμό των μερίδων ανά περιέκτη, δηλαδή περιέχει 10 μερίδες. Επίσης με βάση τον ΕΚ 1169/2011 θα πρέπει να δίνεται και το %ΣΗΠ, δηλαδή το % ποσοστό συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για κάθε πληροφορία που παρέχεται στη διατροφική δήλωση (λιπαρά, πρωτεΐνες, αλάτι, υδατάνθρακες, σάκχαρα, ίνες, μεταλλικά ιόντα και βιταμίνες).

Ποιες είναι οι μερίδες αναφοράς και πως υπολογίζονται;

Η ΕΕ έχει εκδώσει έναν οδηγό με κατευθυντήριες μερίδες αναφοράς. Για παράδειγμα μέλι μπισκότα, κρακεράκια, ελαιόλαδο, μαρμελάδες 20 g, ξηροί καρποί 30-50 g, γάλα και χυμοί 250 mL, συσκευασίες που περιέχουν ένα τεμάχιο, η μάζα του τεμαχίου. Γενικά για να βγει η μερίδα αναφοράς θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι το τρόφιμο μας δεν θα πρέπει να δίνει πάνω από 120 έως 170 θερμίδες.

Που πρέπει να αναγράφονται οι μερίδες αναφοράς;

Οι μερίδες αναφοράς και η ποσότητά θρεπτικών που παρέχουν αναγράφονται στη διατροφική δήλωση δίπλα στην ποσότητα ανά 100 γραμμάρια.

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας ακολουθήστε μας στο facebook και κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.

Φόρμα Επικοινωνίας

Πασιάς Ιωάννης
Author: Πασιάς ΙωάννηςWebsite: https://pasiaslab.gr/
Τεχνικός Υπεύθυνος Γενικού Χημείου «Πασιάς - Ραπτοπούλου», Επιστημονικός συνεργάτης Webinarium
Ειδικότητα:
Διδάκτωρ Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Περισσότερα άρθρα του συντάκτη:

Ενημερωτικά Δελτία

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας

Η Εταιρεία

Το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων Πασιάς – Ραπτοπούλου είναι ένα σύγχρονο Κέντρο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χημικών αναλύσεων και της έρευνας.
   Τυμφρηστού 181 Λαμία
   +30.2231.2231.99
   +30.694.954.3858

Ωράριο Λειτουργίας

  Ανοικτά

Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά