- Αρχική
- Η Εταιρεία
- Υπηρεσίες
- Κατ' Οίκον Ανάλυση
- Chem-Zine
- Πελάτης
- ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ
- Blog
Το εξασθενές χρώμιο έχει μπει στη ζωή μας μετά την ανίχνευση του σε διάφορα πόσιμα νερά σε όλη την ελληνική επικράτεια. Με μεγάλη αγωνία ζούνε οι κάτοικοι γύρω από τον Ασωπό στη Βοιωτία, οι κάτοικοι στο Αλεποχώρι, στο Δήμο Μεσσαπίας στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η νομοθεσία αναφέρει μέγιστη περιεκτικότητα ολικού και όχι εξασθενούς χρωμίου τα 50 μg/L. Πρόσφατα όμως έχουν υπάρξει διαφοροποιήσεις ώστε να συμπεριληφθεί και το εξασθενές χρώμιο με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή του Ασωπού στη Βοιωτία στα όρια με το νομό Αττικής. Τι είναι όμως το εξασθενές χρώμιο;
Το χρώμιο απαντάται σε δύο μορφές, το τρισθενές και το εξασθενές χρώμιο. H χημική συμπεριφορά και η βιολογική δράση των δύο διαφορετικών μορφών χρωμίου είναι εντελώς διαφορετική. Το Cr (III) φαίνεται να έχει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος σε συνδυασμό με την ινσουλίνη, ενώ το Cr (VI) έχει τοξικές και καρκινογόνες επιδράσεις λόγω του ισχυρού οξειδωτικού του δυναμικού και την εύκολη διείσδυση του στις κυτταρικές μεμβράνες. Έτσι, το εξασθενές χρώμιο βλάπτει τα μακρομοριακά κύτταρα, όπως είναι οι πρωτεΐνες και το DNA. Η καρκινογένεση έχει αποδειχτεί πειραματικά με μελέτες που έχουν γίνει σε αρουραίους. Παρ'όλα αυτά η Ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων με πρόσφατη έκθεση της θεωρεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από την περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου σε νερά στην Ευρώπη μετά από τα αποτελέσματα που συνέλεξε από διάφορες μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.
Επιμέλεια σύνταξης: Ιωάννης Πασιάς - Διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ανοικτά
Δωρεάν παραλαβή δείγματων
από όλη την Ελλάδα
----------------------
Πακέτα Χημικών Αναλύσεων