fbpx

Keep in Touch

Have a suggestion, comment, or question? Drop us a line and we'll reply you soon!

Email

hi@isotope-g5.com

Phone

+1-222-333555777

Address

Isotope Building, 88, USA

Η διαδρομή από την αγορά ενός τροφίμου έως την κατάληξή του στο πιάτο μας περιλαμβάνει πολλά στάδια διαχείρισης, τα οποία κρύβουν πολλούς κινδύνους. Οι κίνδυνοι αυτοί αυξάνονται όταν το τρόφιμο προορίζεται για κατανάλωση από ευπαθείς ομάδες, όπως οι εγκυμονούσες, τα ηλικιωμένα άτομα, τα άτομα με χρόνιες ασθένειες ή χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα. Πως μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε αυτούς τους κινδύνους; Εφαρμόζοντας απλές αλλά πολύ σημαντικές πρακτικές κατά τον χειρισμό και την συντήρηση των τροφίμων στο σπίτι μας:

  1. πλένουμε τα χέρια μας και μαζεύουμε τα μαλλιά μας πριν ξεκινήσουμε την ενασχόληση μας με την παρασκευή φαγητού ή την αποθήκευση των τροφίμων. Χρησιμοποιούμε γάντια ιδίως όταν ερχόμαστε σε επαφή με ευαλλοίωτα τρόφιμα. Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα σε ζεστό-χλιαρό νερό, ώστε να απομακρυνθούν οι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί. Το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο κάθε φορά που αλλάζουμε αντικείμενο ενασχόλησης π.χ κόβουμε πρώτα το κρέας και στην συνέχεια πιάνουμε λαχανικά, χωρίς να έχουμε πλύνει τα χέρια μας.
  2. χειριζόμαστε με πολύ μεγάλη προσοχή τα ευαλλοίωτα τρόφιμα, πουλερικά, κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα. Πλένουμε πολύ καλά τα πουλερικά, το κρέας και τα ψάρια αφού τα αγοράσουμε, χρησιμοποιούμε διαφορετικά μαχαίρια και πάγκο κοπής για το καθένα από αυτά και εάν δεν τα μαγειρέψουμε άμεσα τα αποθηκεύουμε το συντομότερο δυνατόν στην κατάψυξη. Αναγράφουμε πάντα στην ετικέτα του τροφίμου την ημερομηνία κατάψυξης του και δεν αφήνουμε τρόφιμα στην κατάψυξη μας για πάνω από 6 μήνες. Δεν αλλάζουμε θερμοκρασία σε προϊόντα τα οποία έχουν ήδη υποστεί θερμική επεξεργασία (π.χ παστερίωση). Καλό είναι να αποφεύγουμε την θέρμανση του φρέσκου γάλακτος καθώς οι πολλές αλλαγές θερμοκρασιών μπορούν να αλλοιώσουν το τρόφιμο.
  3. δεν εκθέτουμε τρόφιμα που χρειάζονται συντήρηση, σε θερμοκρασίες των 5-60οC για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια τα οποία μπορούν να πολλαπλασιαστούν στην συνέχεια ακόμη και σε συνθήκες συντήρησης. Οπότε μετά το σούπερ μάρκετ αποθηκεύουμε άμεσα τα τρόφιμα ανάλογα με τις οδηγίες συντήρησης τους.
  4. δεν πιάνουμε ποτέ με τα ίδια χέρια ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα, και δεν τα τοποθετούμε ούτε στον ίδιο πάγκο κοπής, πιάτο ή πιατέλα. Μαγειρεμένα τρόφιμα τα οποία έρχονται σε επαφή με ωμά επιμολύνονται πολύ εύκολα από αυτά. Το ίδιο ισχύει και για τα λαχανικά κατά την διάρκεια του πλυσίματος και της προετοιμασίας του φαγητού. Δεν τοποθετούμε πλυμένα και άπλυτα λαχανικά μαζί και δεν κόβουμε τα λαχανικά με το ίδιο μαχαίρι που έχουμε κόψει και το ωμό κρέας. Κάθε φορά που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλο τρόφιμο δεν ξεχνάμε να πλύνουμε τα χέρια μας.
  5. αφού χρησιμοποιήσουμε κάποιο κουτάλι ή πιρούνι για να δοκιμάσουμε το φαγητό μας, δεν το ξαναβάζουμε ποτέ μέσα στο φαγητό ούτε ξαναδοκιμάζουμε με το ίδιο, γιατί με αυτό τον τρόπο μεταφέρονται τα μικρόβια από εμάς μέσω του σκεύους στο φαγητό και κατ επέκταση σε όλη την οικογένεια.
  6. δεν αποθηκεύουμε το φαγητό αμέσως μόλις το μαγειρέψουμε και χωρίς να έχει κρυώσει στο ψυγείο. Οι αλλαγές θερμοκρασίες που υφίσταται ένα τρόφιμο δεν πρέπει να είναι ακραίες ούτε επαναλαμβανόμενες. Για παράδειγμα, τα ευαλλοίωτα τρόφιμα δεν πρέπει να ψύχονται και να ζεσταίνονται πάνω από μια φορά. Δεν μπορώ δηλαδή να βάλω το μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο, να το βγάλω να το ζεστάνω και μετά να το βάλω πάλι στο ψυγείο και να το ξαναζεστάνω για μία ή περισσότερες φορές. Οι αλλαγές θερμοκρασίας ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων τα οποία θα αλλοιώσουν πιο γρήγορα το τρόφιμο.
  7. δεν αφήνουμε κρέας, ψάρι ή πουλερικά μισομαγειρεμένα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα τους άλλη χρονική στιγμή. Πολλές φορές λόγω έλλειψης χρόνου ή άγνοιας, μαγειρεύουμε το φαγητό σε μικρότερο χρόνο απ ότι απαιτείται, το αφήνουμε για κάποιες ώρες και τελειώνουμε το μαγείρεμα του όταν θέλουμε να το φάμε, με αποτέλεσμα αυτό να εκτίθεται σε παθογόνους μικροοργανισμούς που είναι ανθεκτικοί ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες. Το φαινόμενο αυτό το συναντάμε συχνά σε έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά που αγοράζουμε απ έξω (κυρίως σουβλάκια και μπιφτέκια).

Επομένως, αγοράζοντας ένα τρόφιμο ποιοτικό και εφαρμόζοντας σωστούς κανόνες προσωπικής υγιεινής και συντήρησης των τροφίμων, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους που μπορούν να αλλοιώσουν το φαγητό μας και να θέσουν την υγεία μας σε κίνδυνο.   

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Επικοινωνίας ή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2231 2231 99 από 9:00 έως 17:00.


Ενημερωτικά Δελτία

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας

golden

Η Εταιρεία

Το Γενικό Χημείο Έρευνας και Αναλύσεων Πασιάς – Ραπτοπούλου είναι ένα σύγχρονο Κέντρο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χημικών αναλύσεων και της έρευνας.
   Τυμφρηστού 181 Λαμία
   +30.2231.2231.99
   +30.694.954.3858

awaw1

Ωράριο Λειτουργίας

  Κλειστά

Δευτέρα
09:00 - 17:00
Τρίτη
09:00 - 17:00
Τετάρτη
09:00 - 17:00
Πέμπτη
09:00 - 17:00
Παρασκευή
09:00 - 17:00
Σάββατο
Κλειστά
Κυριακή
Κλειστά